Masterclasses

Een Masterclass, wat is dat ??

Een masterclass/proeverij is méér dan het ‘met een aantal personen samen proeven van een aantal whisky’s’. Het is een ontdekkingstocht, begeleid door iemand die heel wat over de whisky’s kan vertellen en misschien wel zelf voor de productie ervan instond. Je komt meer te weten over het distillatieproces, de ideeën die echter elke whisky steken en wat je in die whisky’s kunt proeven.Tasting

Tijdens een masterclass proeft u vier tot zes whisky’s, met uitzondering van de introductietasting, waar twee whisky’s worden geproefd.

Wij proberen zoveel mogelijk extra informatie vooraf te verstrekken en zullen deze gedurende de tijd aanpassen waar nodig.

De masterclasses worden gehouden in het ICC Gent zelf.  

Wij raden u wel aan om van tevoren te reserveren, want vol = vol.

Masterclasses 7 maart 2020

Introductie beginners
Tijd: 11:30 – 12:00
Door Louis Schrevens
Locatie: Braveheart

Uitverkocht

Glenallachie
Tijd: 13:00 – 14:00
Verzorgd door: Willem Huijsman
Importeur Premium Spirits
Taal: Nederlands
De te proeven whisky’s (line-up)
Glenallachie 12 years
Glenallachie 15 years
Glenallachie 10 years Cask Strength Batch 3
Glenallachie 2007 Cask 4573
Glenallachie 2007 Cask 1860

Locatie: Rob Roy
Prijs: € 15,-

Tomintoul
Tijd: 13:30 – 14:30
Verzorgd door: Graeme Bowie
Importeur Cinoco
Taal: Engels
De te proeven whisky’s (line-up)
Tomintoul 16
Tomintoul 18
Tomintoul 14
Tomintoul 15
Tomintoul single cask PX 2001 17 years
Tomintoul Peaty Tang 15

Graeme is the Distillery Manager for Tomintoul Distillery in Speyside. He has been in the drinks industry for 36 years starting back in 1984 at Glen Grant Distillery. He began his career as a warehouseman and quickly climbed the ranks through milling, mashing and distillation. After learning the ropes in all sectors of a distillery he went into management in 2006 at Balblair then Ardnamurchan before joining us at Angus Dundee in 2016 as distillery manager.

Locatie: Braveheart
Prijs: € 20,-

Meer info volgt

100 jaar whisky, speciale masterclass met 5 minimaal 20 jaar oude whisky’s
Tijd: 14:30 – 15:30
Verzorgd door: Fernand Dacquin
Taal: Nederlands 
De te proeven whisky’s (line-up):
Balvenie 1996 Cask 3900
59,9 % ABV Bourbon Cask
Balvenie1996 Cask 10171
62,2 % ABV Sherry Cask
Jura1998 Cask 21
58% ABV Bourbon Small Batch barrels transferred to Gonzalez Byass Matusalem 30 years old Oloroso Sherry Butt for 15 years
Dalmore  1994 Cask 68
58% ABV Matured in two selected American White Oak Bourbon barrels.
Then transferred to Gonzalez Byass Matusalem 30 years old Oloroso Sherry Butt for 14 years
Bruichladdich 
Black Art 1990 Edition 04.1: 23 aged years 49,2% ABV

Prijs: € 30,-

The Glenrothes – new exclusive Single Cask release
Tijd: 14:30 – 15:30
Importeur: Coca-Cola European Partners Belux
Verzorgd door: Carl Van Droogenbroeck, Belux Brand Ambassador
Taal: Nederlands 
De te proeven whisky’s (line-up):
1. The Glenrothes Whisky Maker’s Cut
2. The Glenrothes 18 YO
3. The Glenrothes 25YO
4. The Glenrothes Single Cask 19YO #8163 1999 58.8%
5. The Glenrothes Single Cask 20YO #13662 1998 56.8% – Exclusieve Primeur
Locatie: Rob Roy
Prijs: € 20,-

Glen Scotia – Whisky from Campbeltown
Tijd: 15:00 – 16:00
Importeur: InVINity NV
Verzorgd door: David Lind, regional Director Europe Loch Lomond Group
Taal: Engels
De te proeven whisky’s (line-up):
1. Glen Scotia Double Cask
2. Glen Scotia 15 years old
3. Glen Scotia Victoriana (Cask strenght)
4. Glen Scotia Campbeltown Festival ed 2019 – Rum finished single malt vintage 2003
5. Glen Scotia Single Cask Vintage 2007
6. Glen Scotia 18 years old
Locatie: Braveheart
Prijs: € 15,-

Octomore Masterclass: The impossible equation


Tijd: 16:00 – 17:00
Importeur: Remy Cointreau/ Bruichladdich
Verzorgd door: Nick Baeyens
Taal: Nederlands
De te proeven whisky’s (Line-up:)
Octomore 10.1
Octomore 10.2
Octomore 10.3
Octomore 10.4

Nick Baeyens, Brand Ambassador of the Progressive Hebridean Distillers, will guide you through the peculiar universe of Octomore Malts. For many years the Bruichladdich distillery has been distilling the moste heavily peated malt in the world to create the unique Octomore spirit. Not for the faint of of heart. Are you ready for a new adventure?
Warning: This tasting might make you question everything you ever thought you knew about whisky.

Locatie: Rob Roy
Prijs: € 20,-

Loch Lomond – Creating flavour during distillation
Tijd: 16:30 – 17:30
Importeur: InVINity NV
Verzorgd door: David Lind, regional Director Europe Loch Lomond Group
Taal: Engels
De te proeven whisky’s (line-up):
1. Inchmoan ‘peated’12 years old
2. Inchmurrin 12 years old
3. Loch Lomond Single grain Scotch 46%
4. Loch Lomond 12 years
5. Loch Lomond 18 years
6. Loch Lomond 19 years “Royal Portrush”
Locatie: Braveheart
Prijs: € 15,-

Masterclasses 8 maart 2020

Introductie beginners
Tijd: 11:30 – 12:00
Door Louis Schrevens
Locatie: Braveheart

Loch Lomond – Creating flavour during distillation
Tijd: 13:00 – 14:00
Importeur: InVINity NV
Verzorgd door: David Lind, regional Director Europe Loch Lomond Group
Taal: Engels
De te proeven whisky’s (line-up):
1. Inchmoan ‘peated’12 years old
2. Inchmurrin 12 years old
3. Loch Lomond Single grain Scotch 46%
4. Loch Lomond 12 years
5. Loch Lomond 18 years
6. Loch Lomond 19 years “Royal Portrush”
Locatie: Braveheart
Prijs: € 15,-

(Douglas Laing) 18+
Tijd: 13:30 – 14:30
Importeur: Cinoco
Verzorgd door: Stuart Baxter
Taal: Engels
De te proeven whisky’s (line-up):
1. Rock Oyster/Rock Island 18 year Island Blended Malt
2. Timorous Beastie Highland Blended Malt 12  years limited
3. Big Peat “The Platinum Edition” 26 years old
4. O.P. Glengoyne 1996 18 years Highland
5. O.P. Craigellachie 1999 18 years Speyside
6. O.P. Caol Ila 1996 18 years

“Stuart Baxter is the Brand Ambassador for Douglas Laing & Co., throughout Europe and beyond. Hailing from the Scottish Highlands, he has over 9 years of service in the hospitality and drinks industry, working with some of the most coveted companies in the sector including time spent with Gleneagles Hotel as a Sommelier. Whisky has always been part of Stuart’s life, which encouraged him to pursue a Diploma in Single Malt Whisky from The Edinburgh Whisky Academy.
Most recently, he has been living and working in India as the Single Malts Ambassador for Pernod Ricard, where he was able to cover the length and breadth of the country running masterclasses and hosting events for an international audience. He now brings his knowledge, passion and love for great whisky to spread the good word of the amazing range of Douglas Laing whiskies!”

Locatie: Braveheart
Prijs: € 20,-

Glen Scotia – Whisky from Campbeltown
Tijd: 14:30 – 15:30
Importeur: InVINity NV
Verzorgd door: David Lind, regional Director Europe Loch Lomond Group
Taal: Engels
De te proeven whisky’s (line-up):
1. Glen Scotia Double Cask
2. Glen Scotia 15 years old
3. Glen Scotia Victorana (Cask strenght)
4. Glen Scotia Campbeltown Festival ed 2019 – Rum finished single malt vintage 2003
5. Glen Scotia Single Cask Vintage 2007
6. Glen Scotia 18 years old
Locatie: Rob Roy
Prijs: € 15,-

Black Art Masterclass: A deep dive in the history of the Bruichladdich distillery
Tijd: 15:00 – 16:00
Importeur: Remy Cointreau
Verzorgd door: Nick Baeyens
Taal: Nederlands
Line-up:
Black Art 4.1
Black Art 5.1
Black Art 6.1
Black Art 7.1
Bruichladdich Classic Laddie

Nick Baeyens, Brand Ambassador of the Progressive Hebridean Distillers, will guide you through the history of the Bruichladdich distillery.
Since 2001 the Bruichladdich distillery reopened it’s doors led by the Progressive Hebridean Distillers. They’ve established a rebelious position and aim to be the most thought provoking spirit in it’s categorie. They are the firm believers of terroir and distil there unique barley in old victorian kettles,
also used by a previous generation of distillers. The Black Art series gives you a glimpse of that time, a time where the Bruichladdich distillery wasn’t a single malt distillery,
but was already making some of the finest spirit and casks on Islay. A deep dive in history, accompanied by old, unpeated Islay Single Malts.
.

Locatie: Braveheart
Prijs: € 25,-

House of McCallum
Tijd: 16:00 – 17:00
Importeur: Premium Spirits
Verzorgd door: Antony McCallum
Taal: Engels
De te proeven whisky’s (line-up):
Linkwood 13 years 2006 46,5%
Glenrothes 12 years 2007 46,5%
Royal Brackla 10 years 2008 51,5%
Ben Nevis 20 years 1999 47,8%
Caol Ila 8 years 2010 46,5% 

Locatie: Rob Roy
Prijs: € 20,-

Whisky & Dessert
Tijd: 16:30 – 17:30
Importeur: De Cluysenaer
Verzorgd door: Stef Roesbeke
Taal: Nederlands

Stef Roesbeke is ruim 20 jaar in zijn restaurant De CLuysenaer bezig met foodpairing. Hij kan putten uit zijn grote collectie van een 850 whisky in het restaurant, alle smaken ter beschikking. Hij stelt zich de vragen whisky en eten, met gelijk welke ingrediënten, wat is een goede match, wat is not done. 
Ga je starten van uit een whisky….. en hoe ingrediënten te matchen met de smaken in de whisky … 
Kortom op deze masterclass laat Stef je proeven wat lekker samen smaakt en wat niet. 
Dit jaar met Whisky & Desserten kan je je laten overtuigen van foodpairing met whisky . 
Jaarlijks een heus succes als Masterclass dus reserveer je plaatsje . 

Locatie: Braveheart
Prijs: € 28,-

Sluit Menu
×
×

Winkelmand